Kunstenaar van Atelier Severinus ontwerpt logo voor emotie en spanningsmeter

6 mei 2020
Frank--1200x710.jpg

Een logo ontwerpen voor de HUME®, dat vroeg Mentech Innovation aan tien kunstenaars van Atelier Severinus. 

Het atelier is een werkplaats voor kunstenaars met een verstandelijke beperking. De tien namen de uitdaging aan. Met een korte briefing en een aantal kernwoorden als achtergrond informatie, lieten ze hun creativiteit de vrije loop en vertaalden de HUME® naar een kunstwerk.

In 2016 ontstond het idee voor de HUME®, een digitaal systeem om spanning, emoties en pijn vroegtijdig te herkennen. Vanaf de ideefase was Severinus al betrokken bij de ontwikkeling hiervan. Met de HUME® krijgen mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag weer een stem. Want als je niet kunt aangeven hoe je je voelt, maar een digitaal systeem dit aan je omgeving kan laten zien, wordt je beter begrepen en vergroot dit de kwaliteit van leven en geluk.

De kunstenaars kregen volledige artistieke vrijheid en dit zorgde voor een hele diverse vormgeving. Zo creëerde Kevin van Wijnsberge het kunstwerk genaamd ‘Eiland van woede, frustratie en verdriet’, waarin het onbegrepen gevoel naar voren komt en tot leven wordt gebracht. Laura Spruijt vertaalde de HUME® weer op een hele andere wijze en ontwierp het kleurrijke ‘Emotie Vertelbord’

 
Kevin van Wijnsberge                                            Laura Spruijt

De kunstwerken van Frank van den Wittenboer, vormden de basis voor het HUME® logo. Zijn creaties zijn ontstaan in de Zilstermolen in Veldhoven, bij Atelier Severinus. In het kunstwerk staat communicatie centraal en dat is uitgebeeld door twee harten die met elkaar in verbinding staan. ‘Ik werk graag met verschillende materialen en technieken, ik begon met een schets en eindigde met een digitaal kunstwerk. Momenteel maak ik ook veel digitale animaties. Een doek kun je niet veranderen, maar in een animatie kan ik al mijn fantasie kwijt.’ Frank is trots dat zijn kunstwerk het boegbeeld is geworden van de HUME® en tot Frank’s grote vreugde ook staat afgebeeld op de bedrijfsauto van Mentech Innovation.

   
Het proces van de totstandkoming van het HUME logo.

Frank is een veelzijdige en getalenteerde kunstenaar, naast tekeningen, schilderijen, beeldhouwwerken en digitale kunstwerken schrijft hij ook gedichten. ‘Mijn kunst is al geëxposeerd in het Cobra museum in Amstelveen, maar ik zou graag nog eens een prijs winnen. Een aantal collega’s hebben prijzen gewonnen waarvoor er ballonnen in de lucht gingen om dat te vieren. Dat zou ik ook nog eens graag willen meemaken.’

 

 

 

 

 

 

Officiële HUME® logo vormgegeven door Freek Rooijakkers

Wil je meer kunstwerken van Frank, Kevin, Laura en hun collega’s bewonderen? Neem dan een kijkje bij Atelier Severinus te Veldhoven. De kunstenaars werken met verschillende materialen en technieken en de werken zijn te huur en te koop: www.severinus.nl/locaties/detail/atelier.