Printed Electronics in SentiSock

7 mei 2021
2021_03_05_Mentech-250_SentiSock_zondermodule_25-1200x1800.png

De SentiSock, is een van de sensoren van de HUME die wordt gebruikt om huidgeleiding van een persoon te meten. Dit is een unieke toepassing waarbij elektroden en elektronica in een sok zijn verwerkt. Om dit concept te testen en te realiseren is een samenwerking gestart met Metafas. Metafas is dé specialist in geprinte elektronica en heeft de industriële opschaling van de slimme sok succesvol uitgevoerd. De samenwerking is tekenend voor de kracht van de Brainport regio.

De ontwikkelmogelijkheden zijn volgens Reon Smits, CTO van Mentech, dankzij de samenwerking met Metafas eindeloos:

“Door het printen van elektroden in de sok, sluit de HUME naadloos aan bij de gebruikerswensen van de doelgroep en kunnen we nauwkeurig en betrouwbaar stress meten. In de toekomst willen we ook de mogelijkheden bekijken om elektroden te printen in andere kledingstukken zoals een handschoen of t-shirt. Metafas is een uitstekende ontwikkel- en productiepartner zodat we van kleding wearables kunnen maken.”

Ook Hans van de Mortel, eigenaar van Metafas, is enthousiast over de samenwerking en mogelijkheden voor de toekomst:

“Innovatie in de praktijk realiseren is mogelijk a.d.h.v. een baanbrekend idee en vooruitstrevende partners. In Mentech zijn we een dergelijke partij tegengekomen. Met de software en domeinkennis van Mentech en onze manier van productontwikkeling en productie kunnen we samen een nieuwe applicatie in de markt zetten.”

 

Toepassing in de zorg
De HUME met SentiSock wordt op dit moment toegepast in zorginstellingen voor het verminderen van escalaties en begrijpen van onbegrepen gedrag in de langdurige zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Het is voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie vaak moeilijk om gevoelens te uiten. Dankzij de slimme sok kunnen deze emoties worden gemeten en vertaald naar bruikbare informatie voor de zorgverlener. Zo helpt de HUME de opbouw van stress bij cliënten vroegtijdig te herkennen, bijvoorbeeld in situaties waarbij de zorgverlener niet direct zicht op de cliënt heeft. Hiermee krijgt de zorgverlener een handvat om bijvoorbeeld gedragsescalaties te voorkomen. Prettig voor de cliënt én de begeleider!

 

Samenwerking Brainport regio         
Metafas heeft een uitstekende reputatie op het gebied van industrieel printen van elektronica. De uitdaging voor de geprinte elektronica in de sok zat met name in de duurzaamheid en robuustheid tijdens gebruik. Het kunnen uitrekken van de sok zonder breuk van de elektrodes, het intensief gebruik en de uitwasbaarheid waren belangrijke gebruikerseisen. Het resultaat van intensief testen en samenwerken is een robuust en produceerbaar ontwerp. Inmiddels zijn de eerste sokken in gebruik en hebben Mentech en Metafas de kracht van samenwerking binnen Brainport bewezen.

 

Metafas – Printed Electronics
Metafas is gespecialiseerd in user interfacing en printed electronics. User interfacing is de “brug tussen mens en machine”; een internationaal begrip voor frontpanelen, membraanschakefolies en touchscreens. Printed electronics ontstaat uit het zeefdrukken van geleidende sporen met zilverinkt waarop elektronische componenten gelijmd worden. Vervolgens worden combinaties gemaakt tussen elektrische isolerende lagen en elektrisch geleidende lagen waarop zilverinkt gedrukt is. Daarmee wordt het mogelijk om vormvrije elektroden op flexibele oppervlakken te kunnen realiseren. Met overige productietechnieken kunnen de sensoren verwerkt worden tot een halffabricaat of compleet eindproduct. Hierdoor kunnen dagelijkse objecten, zoals een sok, als het ware ‘slimmer’ worden gemaakt. Meer weten? Bekijk dan de website via deze link.