Slim fabrieksconcept uitgebreid met Pick 2 Light systeem

22 april 2021
undraw_Dashboard_re_3b76-1200x670.png

De juiste balans vinden tussen het welzijn van de werknemer en zijn ‘output’. Dat is het doel van de samenwerking tussen Tegema en Mentech met de demonstratie van het slimme fabrieksconcept op basis van stressdetectie. Er is namelijk een ideale waarde van stress voor het uitvoeren van een ‘high complexity’, ‘low volume’ assemblage.

 

In maart is het P2L (Pick 2 Light) systeem, een machine van Tegema, voor het assembleren van producten in gebruik genomen, zie bijgevoegde foto. Hiermee wordt een product geassembleerd aan de hand van een voorgeschreven instructie. De processtappen worden middels een led indicatie aangegeven waarmee de operator stapsgewijs het product foutloos assembleert. In een later stadium wordt hier ook een cobot (collaboration robot) aan toegevoegd om samen met de operator complexere productiestappen uit te kunnen voeren in hetzelfde assemblage proces.

 

Tijdens het assemblageproces wordt de operator met de HUME gemonitord. Het assembleren van een complex product kan veel stress opleveren, door bijvoorbeeld tijdsdruk of een complexe taak. Met de HUME kunnen we deze spanning en stress meten en door interventies (een extra rustpauze of een verandering van het assemblage proces) kunnen we de stress bij de operator reguleren. Deze interventie en het resultaat hiervan zijn zichtbaar in een dashboard.

 

De eerste resultaten met het P2L systeem zijn veelbelovend. Door externe factoren te gebruiken kunnen we stress bij de operator opwekken, de HUME kan deze stress goed herkennen. De volgende stap is om middels een beslisalgoritme deze stress te gebruiken in een machine of mens interventie.