Technologie kan helpen om leefwereld van mensen met autisme begrijpelijk te maken

31 maart 2021
logo-autismeweek-1024x75-1.png

Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april vindt de Autismeweek plaats. Daarom presenteert De Balie – in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme – op donderdag 1 april om 20:00 uur het programma De Balie kijkt: The Reason I Jump. De documentaire The Reason I Jump is gebaseerd op de gelijknamige wereldwijde bestseller van Naoki Higashida en vertelt het persoonlijke verhaal van de auteur van het boek: een niet-sprekende autistische jongen uit Japan. Samen met psycholinguïst Hans van Balkom en mededirecteur van Mentech Eric Riegen bespreken wij de film en nieuwe technologieën voor mensen met een communicatiestoornis. Hoe helpen deze technologiën om de leefwereld van mensen met autisme begrijpelijk te maken?

 

“Voor mij is autisme normaal. Ik kan mij niet voorstellen wat jouw ‘normaal’ eigenlijk is,” schrijft Naoki in zijn boek The Reason I Jump waarin hij eerlijk en ontwapenend zijn unieke kijk op leven met autisme deelt. De gelijknamige documentaire verbindt zijn verhaal met verhalen van vijf andere niet-sprekende autistische mensen van over de hele wereld. De film dompelt ons onder in hun unieke zintuiglijke wereld: werelden vol schoonheid en intensiteit, maar ook vol leed en pijn.

Waar de gedragsstoornis vooral communicatie hindert, probeert The Reason I Jump een brug te slaan tussen mensen met en mensen zonder autisme. Hoe kunnen zij die niet met woorden spreken hun leefwereld tóch voor anderen invoelbaar maken? De Balie-programmamaker Parwin Mirrahimy praat met psycholinguïst Hans van Balkom en mededirecteur van Mentech Eric Riegen over de film en de nieuwe technologieën voor mensen met een communicatiestoornis. Hoe ver zijn deze ontwikkelingen?

 

Interesse om de film te bekijken en het gesprek te volgen? Bekijk voor meer informatie de volgende link: https://debalie.nl/cinema/de-balie-kijkt-the-reason-i-jump/