Dankzij HUME meer ontspanning bij Kinderdagcentrum Severinus

12 juni 2023
Severinus-HUME.jpg

Severinus biedt via het Kinderdagcentrum (KDC) dagbehandeling en begeleiding aan kinderen van 0 tot 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking of ernstig meervoudige beperking. Kinderen kunnen hier tot vijf dagen per week zichzelf zijn, onder behandeling van een multidisciplinair team. Lieke komt er graag. Lieke heeft een zeer zeldzame chromosoomafwijking, trisomie 9 in mozaïekvorm. Lieke is enorm beweeglijk en het is voor haar begeleidster Francy van Severinus en haar ouders niet altijd duidelijk wat dit gedrag betekent. Soms lijkt het op onrust of onvrede, maar soms lijkt het ook op enthousiasme. Samen wilden Francy en moeder Linda met HUME de betekenis van Lieke’s onrust onderzoeken en ontdekken of dit gedrag een uiting van stress of een verwerkingsvorm is. Daarnaast hebben ze HUME ingezet om te onderzoeken welke aanpassingen bijdragen aan het verminderen van haar onrust.

 

HUME is een slim sensorsysteem van Mentech. HUME bepaalt het stressniveau in mensen op basis van gemeten hartslag, zweetproductie en beweging. Dit wordt gemeten met sensoren zoals een borstband, patch of slimme sok. De stressindicatie wordt op de tablet of smartphone als een stoplicht weergegeven. Hiermee krijgt de cliënt of zorgmedewerker een vroegtijdige waarschuwing van spanningsopbouw. HUME is onderdeel van de behandeling van cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag bij zorginstelling Severinus.

 

In het begin moest Francy even zoeken naar de interpretatie van de spanningsmeldingen van HUME, aangezien deze zowel lichte als hoge spanning aangaven. Francy is daarnaast gaan observeren wanneer HUME meldingen van ontspanning in de app gaf. Zo kon ze het effect van interventies duidelijk in de HUME stressmelding terugzien. Ze ontdekte bijvoorbeeld dat wandelen soms ook onrust bij Lieke veroorzaakt. Aan de andere kant zorgt de statafel (een constructie waardoor Lieke zelfstandig kan staan) zichtbaar voor ontspanning, omdat ze dan overzicht heeft in de groep. Lieke wil graag nabijheid of verbinding met Francy behouden; ze is dan rustig en verkent haar omgeving. Francy is enthousiast over het gebruik van HUME: “Ik ben verrast dat ik zoveel nieuwe informatie heb gekregen waardoor ik veel bewuster mijn beeld vorm over gedragingen van cliënten zoals Lieke.”

 

De HUME-resultaten hebben de inzichten van moeder Linda bevestigd. “Ik kan vertrouwen op mezelf omdat het klopt wat ik zie dankzij HUME,” zegt Linda. Als voorbeeld noemt ze muziek als interventie voor onrust. Muziek was altijd al een middel om Lieke te ontspannen. Linda is met Lieke naar livemuziek gaan luisteren terwijl ze de HUME droeg. De hele tijd is Lieke “groen” ontspannen geweest. Op zaterdag tijdens het spelen bij XieJe en tijdens Lieke’s verblijf bij de logeerboerderij kregen Linda en Francy meldingen van spanning. Lieke bleek heel enthousiast te worden van alle kinderen en activiteiten om haar heen. Veel leuke prikkels, die Lieke zelf niet goed kan reguleren. Door de inzet van muziek en het kijken naar juf Roos zagen Linda en Francy de spanningsmeldingen aanzienlijk afnemen. De muziekinterventie sloeg goed aan, waardoor Lieke meer ontspannen werd.

 

Lees het volledige artikel hier