’s Heeren Loo focust zich dankzij HUME meer op cliënt

16 oktober 2022
image00018-scaled-e1664287174164-1200x967.jpeg

Persoonlijk begeleider Diana van zorgorganisatie ’s Heeren Loo zorgt voor een man die gedurende de dag ontzettend veel en luid geluid maakt. We kennen hem al meer dan 20 jaar en we hebben altijd gedacht dat dit geluid, ofwel “hummen”, een uiting van stress was. Het geluid van dit hummen was zo sterk aanwezig op de groep waardoor andere bewoners hier geïrriteerd van raakten in de vorm van snauwen. Dit gedrag is voor hemzelf, maar ook voor zijn omgeving niet zo prettig. Dit was voor Diana een belangrijke reden om dit verder te onderzoeken met de HUME

“Dankzij de HUME weten én horen we nu een verschil tussen ‘blij’ hummen en ‘stress gerelateerd’ hummen.”

We hebben het spanningsniveau van deze bewoner met de HUME real-time gevolgd. We zagen dat de HUME niet altijd stress aangaf tijdens het hummen. Door deze observatie zijn we beter naar het humgedrag gaan kijken. We hebben toen ontdekt dat er onderscheid is te zien én te horen tussen het hummen. We horen nu dat hij vrolijk humt als hij blij is, dit is dan ook te zien aan zijn mimiek. En dat hij op een andere manier humt als hij wil aangeven dat hij niet tevreden is. We snappen hem nu veel beter waardoor we hem beter kunnen begeleiden en ondersteunen gedurende de dag. En we zien dit ook terug in zijn gedrag, het dwangmatige ‘ontevreden’ hummen is nu een stuk minder dan voorheen. Daarnaast zoekt hij de begeleiding meer op, wat hij alleen doet als hij vrolijk is. Hij zit beter in zijn vel. En we merken dit ook aan het gedrag van medebewoners: er is veel minder irritatie richting de bewoner. De sfeer op de groep is er een stuk op vooruit gegaan.

“De HUME heeft ons geleerd dat we zonder oordeel naar het gedrag van bewoners moeten blijven kijken.”

Deze lering trekken we ook door naar de begeleiding van andere bewoners. We zijn ons nu bewuster geworden van het feit dat we geen oordeel of invulling mogen geven aan gedrag van een bewoner op basis van gevoel. We kijken nu weer bewust met een open blik naar de andere bewoners. We delen de signalen ook met het team onderling en we hebben afgesproken dat we elkaar erop mogen aanspreken als we dingen wel onbedoeld invullen.

De HUME heeft niet alleen impact gehad op de bewoners van de groep, maar ook op mij als begeleider. De HUME heeft mij laten zien dat de bewoner zich bij mij erg op zijn gemak voelt. Ook de ontdekking van de verschillende manieren van hummen en de bevestiging van mijn werkwijze zorgt ervoor dat ik met meer plezier naar mijn werk ga!

“We kunnen ons dankzij de HUME vanaf nu meer gaan focussen op de ontwikkeling van de cliënt in plaats van alleen op de primaire zorg.”

In de toekomst zou ze zeker graag de HUME willen blijven gebruiken. “Het is een eenvoudig systeem en de tijd die ik kwijt ben aan het gebruik van de HUME past in mijn reguliere takenpakket.” Daarnaast geeft de HUME informatie die bruikbaar is om de zorg samen met familie, collega’s en andere betrokkenen af te stemmen. Het geeft ondersteuning in het dagelijkse zorgaanbod. “En omdat we de bewoner nu beter begrijpen kunnen we weer verder kijken dan primaire zorg. We kunnen ons nu focussen op de ontwikkeling van de cliënt.”