Onbegrepen gedrag leren begrijpen met innovatieve, slimme sok bij Gemiva

21 juli 2023
Gemiva-HUME.jpg

Binnen de zorginstelling Gemiva is de Hume, een intelligente sok ontwikkeld door Mentech, met succes geïmplementeerd om stressniveaus bij mensen te detecteren, interpreteren en visualiseren. Deze Nederlandse innovatie is uitgerust met sensoren die lichaamsreacties op stress registreren, zoals beweging, hartslag en zweetproductie. Deze gegevens worden vervolgens omgezet in een gebruiksvriendelijke app.

 

Sinds januari 2023 draagt een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) binnen Gemiva de Hume. Deze cliënt, die communicatieve uitdagingen heeft, vertoonde onverwachte agressieve uitbarstingen, wat vaak leidde tot intensieve fixaties. Dankzij de Hume kunnen begeleiders nu vroegtijdig waarschuwingen ontvangen bij toenemende stress bij de cliënt. Dit vroege waarschuwingssysteem stelt hen in staat om cliënten sneller te ondersteunen.

 

De persoonlijk begeleider merkte op: “Dankzij de Hume hebben we een dieper inzicht gekregen in de behoeften van de cliënt. Het helpt ons om stresssignalen eerder te herkennen, waardoor fixaties vaak overbodig zijn. En als fixatie nodig is, is deze nu korter en minder intens.”

 

De projectgroep van Gemiva is tevreden met de eerste resultaten en beveelt de Hume ten zeerste aan voor verdere implementatie binnen de organisatie. “De sok geeft niet alleen inzicht in stressfactoren bij cliënten, maar verbetert ook aantoonbaar hun levenskwaliteit.”

 

Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE), een expertisecentrum voor zorgprofessionals, prijst ook het project. Een woordvoerder van het CCE zei: “Wat eerst onbegrepen gedrag was, kan nu begrepen worden.”

 

Lees hier het volledige artikel