HUME casus Severinus

19 april 2022
200-humestress.jpg

De HUME is een set slimme sensoren bij onbegrepen gedrag en stress. Persoonlijk begeleider Esther van Waes zet hem in bij zorgorganisatie Severinus: “Dankzij de HUME kwamen we erachter dat we onze cliënte ’s ochtends meer tijd moeten geven. We leerden dat ze het heel stressvol vindt om op haar brood te wachten. Daarom maken we haar ontbijt nu van tevoren klaar.”

 

Goed kijken en luisteren naar cliënten kan Esther van Waes, persoonlijk begeleider bij zorgorganisatie Severinus, als de beste. En toch weet ze niet altijd wat er in hen omgaat. Esther werkt namelijk op een woonzorglocatie voor volwassenen met een zeer laag verstandelijk niveau. De HUME, een innovatie die stress meet via sensoren, hielp haar een cliënte beter te begrijpen.

 

“Bij ons woont een mevrouw van 51 jaar. Ze kan niet praten, wel roepen en schreeuwen. Dat is haar manier om dingen duidelijk te maken. Anders dan andere mensen met een verstandelijke beperking heeft deze mevrouw tot haar twaalfde een normale ontwikkeling doorgemaakt. Toen kreeg ze hersenvliesontsteking. Sindsdien heeft ze emotioneel het niveau van een kind van acht maanden. Maar doordat haar hersenen toch twaalf jaar lang getraind zijn, begrijpt ze soms onverwachte dingen wel. Dat maakt het duiden van haar gedrag weleens moeilijk.”

 

Het hele interview lezen? Klik dan op onderstaande button voor het volledige artikel.