Wetenschappelijke publicatie over de SentiSock

30 mei 2022
2021_03_05_Mentech-232_SentiSock_25-1200x1800.png

Tijdens de “7th International Conference on Cognitive Computing and Internet of Things” op 28 juli in New York presenteert Stefan de Vries een publicatie over stressherkenning met de SentiSock.

 

Deze publicatie beschrijft de werking en nauwkeurigheid van de SentiSock, een sensor bedacht en ontwikkeld door Mentech om huidgeleiding te kunnen meten op de voetzool. Huidgeleiding is namelijk een van de actoren waarmee we stress kunnen meten bij mensen met dementie of een ernstig verstandelijke beperking. In het verleden werd huidgeleiding gemeten op de pols met een polsband. Uit ervaringen in de zorg is gebleken dat de polsband na lange tijd dragen oncomfortabel kan worden. Daarnaast zijn er cliënten die geen polsband accepteren. Vandaar dat Mentech een nieuwe sensor heeft ontwikkeld!

 

Voor de validatie van deze nieuwe sensor hebben we een onderzoek opgezet in het HUME lab. Deelnemers droegen zowel een polsband die huidgeleiding meet, als de SentiSock. Tijdens het experiment werden wiskunde oefeningen gebruikt om stress uit te lokken en keken deelnemers naar rustige filmpjes om te ontspannen.

 

Na het verzamelen van de data hebben we voor beide sensoren modellen getraind. Het SentiSock model kon maar liefst 83.4 % accuraat voorspellen of iemand gestrest was. Hieruit hebben we geconcludeerd dat de SentiSock uitstekend gebruikt kan worden voor stress detectie. Dit zorgt ervoor dat we met de SentiSock comfortabeler langdurige metingen kunnen houden, zonder dat dit invloed heeft op de accuraatheid van het systeem.

 

 

Onze dank gaat uit naar alle schrijvers van deze publicatie: Stefan de Vries, Reon Smits, Michalina Tataj, Mieke Ronckers, Mayra van der Pol, Fransje van Oost, Esmee Adam, Hanneke Smaling en Erwin Meinders.